ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Εγγραφείτε Δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης;
Συνδεθείτε Είστε εγγεγραμμένος χρήστης;
Βρείτε τα πάντα σχετικά με επιχειρηματικές οντότητες γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά!
Department of Registrar of Companies and Intellectual Property
Οδηγός  icon

Οδηγός

Επικαιροποίηση Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων

Τι σημαίνει  ΠΔ και υποχρέωση υποβολής

Ορισμός πραγματικού δικαιούχου

Σύμφωνα με το άρθρο 2 του περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμου του 2007 έως 2021 εφεξής «ο Νόμος», ο «πραγματικός δικαιούχος», ενός νομικού προσώπου είναι το φυσικό πρόσωπο, που έχει το τελικό ιδιοκτησιακό καθεστώς ή τον τελικό έλεγχο του νομικού προσώπου. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς ή ο έλεγχος μπορεί να ασκείται είτε άμεσα είτε έμμεσα ή και με τους δύο τρόπους, μέσω:

  • της κατοχής επαρκούς ποσοστού μετοχών ή
  • δικαιωμάτων ψήφου ή
  • σημαντικής επιρροής ή ελέγχου με άλλα μέσα.

Στην περίπτωση που δεν προσδιορίζεται φυσικό πρόσωπο ως πραγματικός δικαιούχος βάσει ιδιοκτησιακού δικαιώματος ή όταν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόσωπο που προσδιορίστηκε είναι όντως ο πραγματικός δικαιούχος, τότε δηλώνεται το ανώτατο διοικητικό στέλεχος.

Άμεση ιδιοκτησία

Σημαίνει ποσοστό συμμετοχής 25% συν μια μετοχή ή ιδιοκτησιακό δικαίωμα άνω του 25% στο εκδοθέν κεφάλαιο της εταιρείας, το οποίο κατέχεται από το φυσικό πρόσωπο. Βλέπε case study 1, ANNEX II στο εγχειρίδιο

Έμμεση ιδιοκτησία

Σημαίνει ποσοστό συμμετοχής 25% συν μια μετοχή ή ιδιοκτησιακό δικαίωμα άνω του 25% στο εκδοθέν κεφάλαιο της εταιρείας, το οποίο κατέχεται από το φυσικό πρόσωπο μέσω της νομικής οντότητας. Βλέπε case study 2, ANNEX II στο εγχειρίδιο.

Άμεση και Έμμεση ιδιοκτησία

Η άμεση ιδιοκτησία (από το φυσικό πρόσωπο) και η έμμεση ιδιοκτησία (εκ μέρους του νομικού προσώπου) καταλήγει το φυσικό πρόσωπο να έχει συμμετοχή τουλάχιστον άνω του 25 % του ιδιοκτησιακού δικαιώματος. Βλέπε case study 3&4, ANNEX II στο εγχειρίδιο.

Υποχρέωση υποβολής στοιχείων στο μητρώο

Σύμφωνα με την οδηγία του Εφόρου Εταιρειών (ΚΔΠ 112/2021), υποχρέωση να υποβάλει στο μητρώο τα στοιχεία των πραγματικών της δικαιούχων έχει κάθε νομική οντότητα (π.χ. εταιρεία, συνεταιρισμός) και κάθε αξιωματούχος/συνέταιρος αυτής.

Σύμφωνα, με την ερμηνεία του περί Εταιρειών Νόμου, αξιωματούχος σε νομικό πρόσωπο περιλαμβάνει διευθυντή, διευθύνοντα σύμβουλο και γραμματέα.

Συνεπώς τα στοιχεία των ΠΔ πρέπει να υποβάλλονται στο μητρώο από τον ίδιο τον αξιωματούχο/συνέταιρο της οντότητας και όχι από πρόσωπο που ενεργεί εκ μέρους της (π.χ από πάροχο υπηρεσιών), εκτός και εάν αυτός είναι αξιωματούχος/συνέταιρος στην οντότητα αυτή.

*** Στην περίπτωση όπου, σε μια εταιρεία διορίστηκε εκκαθαριστής μετά τις 12.03.21, η υποχρέωση υποβολής των στοιχείων στο μητρώο πραγματικών δικαιούχων παραμένει στην εταιρεία/ οντότητα και στους αξιωματούχους της. Η παύση των εξουσιών των αξιωματούχων της εταιρείας με τον διορισμό του εκκαθαριστή δεν συνιστά την παύση των υποχρεώσεων τους δεδομένου ότι ο διορισμός τους ως αξιωματούχοι στην εταιρεία εξακολουθεί να υφίσταται.Ο εκκαθαριστής δεν φέρει οποιαδήποτε ευθύνη ή έχει οποιαδήποτε αρμοδιότητα/υποχρέωση έναντι του μητρώου πραγματικών δικαιούχων.

*** Σε περίπτωση διορισμού παραλήπτη/διαχειριστή σε μια εταιρεία μετά τις 12.03.21, οι αξιωματούχοι της εταιρείας οφείλουν να υποβάλουν τα στοιχεία στο μητρώο ΠΔ κατόπιν σχετικής συγκατάθεσης/ενημέρωσης του παραλήπτη διαχειριστή.

Αναλυτικά, οι οντότητες αυτές περιλαμβάνουν:

  1. Ημεδαπές εταιρείες,
  2. Ευρωπαϊκές εταιρείες,
  3. Συνεταιρισμούς

Εξαιρούνται της υποχρέωσης υποβολής στοιχείων πραγματικού δικαιούχου:

  1. Αλλοδαπές εταιρείες
  2. Εμπορικές επωνυμίες
  3. Εταιρεία ή άλλη νομική οντότητα: 
  • Εισηγμένη σε ρυθμιζόμενη αγορά, η οποία υπόκειται σε απαιτήσεις γνωστοποίησης κατά τη νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
  • Η οποία υπόκειται σε ισοδύναμα διεθνή πρότυπα τα οποία εξασφαλίζουν επαρκή διαφάνεια των πληροφοριών ιδιοκτησίας.
  • Η οποία υπέβαλε αίτηση για διαγραφή πριν τις 12.03.21 ή της οποίας η εκκαθάριση ξεκίνησε πριν τις 12.03.21. Σημειώνεται ότι, για σκοπούς εξαίρεσης:
    • Σε περίπτωση διαγραφής, λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία κοινοποίησης της αίτησης στο Τμήμα.
    • Σε περίπτωση εκούσιας εκκαθάρισης, λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία έγκρισης του ψηφίσματος που αφορά στην εκκαθάριση.
    • Σε περίπτωση εκκαθάρισης από το Δικαστήριο, λαμβάνεται υπόψη η ημερομηνία υποβολής της αίτησης για εκκαθάριση στο δικαστήριο.

Για οποιεσδήποτε απορίες/τεχνικές δυσκολίες μπορείτε να αποταθείτε στην η-διεύθυνση Ubos@meci.gov.cy. Για περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με το μητρώο ΠΔ, παρακαλώ δείτε το εγχειρίδιο και τις συνήθεις ερωτήσεις

go to top