ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Εγγραφείτε Δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης;
Συνδεθείτε Είστε εγγεγραμμένος χρήστης;
Βρείτε τα πάντα σχετικά με επιχειρηματικές οντότητες γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά!
Department of Registrar of Companies and Intellectual Property
Οδηγός  icon

Οδηγός

Επικαιροποίηση Μητρώου Πραγματικών Δικαιούχων

Ποια στοιχεία πρέπει να καταχωρίσω;

Το μητρώο ΠΔ είναι ηλεκτρονικό και δεν υποβάλλονται οποιαδήποτε έγγραφα και τέλη.

Τα στοιχεία που πρέπει να καταχωρισθούν στο μητρώο είναι αυτά του φυσικού προσώπου/ων, που έχει/έχουν το τελικό ιδιοκτησιακό καθεστώς ή τον τελικό έλεγχο του νομικού προσώπου. Το ιδιοκτησιακό καθεστώς ή ο έλεγχος μπορεί να είναι είτε άμεσος είτε έμμεσος ή και τα δύο μαζί μέσω:

  • της κατοχής επαρκούς ποσοστού μετοχών ή δικαιωμάτων ψήφου
  • ή ιδιοκτησιακού δικαιώματος του νομικού προσώπου
  • ή μέσω σημαντικής επιρροής ή ελέγχου με άλλα μέσα

Στην περίπτωση που σε μία εταιρεία ο πραγματικός δικαιούχος είναι συνεταιρισμός, τότε θα πρέπει να δηλώνονται τα φυσικά πρόσωπα που βρίσκονται πίσω από τον συνεταιρισμό και ελέγχουν την εταιρεία.

Στην περίπτωση που δεν προσδιορίζεται φυσικό πρόσωπο ως πραγματικός δικαιούχος ή όταν υπάρχει αμφιβολία ότι το πρόσωπο που προσδιορίστηκε είναι όντως ο πραγματικός δικαιούχος, τότε να δηλώνεται το ανώτατο διοικητικό στέλεχος.

Με την επιτυχή καταχώριση των στοιχείων στο σύστημα, αποστέλλεται αποδεικτικό έγγραφο καταχώρισης των στοιχείων. 

Για περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με τα στοιχεία του φυσικού προσώπου που πρέπει να καταχωριστούν στο Μητρώο πατήστε εδώ.

Ο ΠΔ είναι εμπίστευμα ή άλλο νομικό μόρφωμα παρεμφερές με εμπίστευμα, ίδρυμα, ή εισηγμένη εταιρεία

Σε περιπτώσεις όπου η μετοχική δομή μιας κυπριακής οντότητας η οποία είναι εγγεγραμμένη στη Δημοκρατία οδηγεί σε εμπίστευμα ή άλλο νομικό μόρφωμα παρεμφερές με εμπίστευμα, σε ίδρυμα, ή σε εισηγμένη εταιρεία ως να είναι οι πραγματικοί δικαιούχοι, οι πληροφορίες που πρέπει να καταχωριστούν στο μητρώο ΠΔ είναι οι ακόλουθες:

1. Εμπίστευμα ή άλλο νομικό μόρφωμα παρεμφερή με εμπιστεύματα 

Για περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με τα στοιχεία τα οποία καταχωρίζονται, σε περίπτωση που ο τελικός δικαιούχος είναι εμπίστευμα ή άλλο νομικό μόρφωμα  παρεμφερή με εμπιστεύματα πατήστε εδώ.

2. Ίδρυμα

Για περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με τα στοιχεία τα οποία καταχωρίζονται, σε περίπτωση που ο τελικός δικαιούχος είναι ίδρυμα πατήστε εδώ.

3. Εισηγμένη Εταιρεία

Για περαιτέρω λεπτομέρειες αναφορικά με τα στοιχεία τα οποία καταχωρίζονται, σε περίπτωση που ο τελικός δικαιούχος είναι εισηγμένη εταιρεία πατήστε εδώ.

Είδος και Έκταση Δικαιώματος

* (Σε περιπτώσεις όπου δεν προσδιορίζεται φυσικό πρόσωπο ως πραγματικός δικαιούχος και δηλώνεται το ανώτατο διοικητικό στέλεχος, αυτό το μέρος δεν πρέπει να συμπληρώνεται).

Είδος Δικαιώματος

Ο πραγματικός δικαιούχος μπορεί να έχει άμεση ή έμμεση ιδιοκτησία σε μια νομική οντότητα ή και τα δύο.

Έκταση Δικαιώματος που κατέχεται

Στην κατηγορία αυτή καταχωρείται το σύνολο της έκτασης δικαιώματος που κατέχεται τόσο ατομικά (για τον κάθε ΠΔ) όσο και μεταξύ των ΠΔ και δεν θα πρέπει να ξεπερνά το 100% στην κάθε περίπτωση (ατομικά και στο σύνολο).

Συστήνεται να εξεταστεί η δομή του ομίλου, τα καταστατικά έγγραφα της εταιρείας και άλλων νομικών οντοτήτων (π.χ. πιστοποιητικά μετόχων, ιδρυτικό έγγραφο, συμφωνία μετόχων ή άλλα), για να καθοριστεί η έκταση του δικαιώματος επί των μετοχών που κατέχεται από τον κάθε ΠΔ.

Κατά τον υπολογισμό των ποσοστών ιδιοκτησίας, πρέπει να λαμβάνονται υπόψη όλες οι μετοχές που εκδίδονται από την εταιρεία ή άλλη νομική οντότητα. Το ποσοστό υπολογίζεται χρησιμοποιώντας την ονομαστική αξία των μετοχών. Μετοχές που δεν έχουν εκδοθεί ποτέ ή που έχουν επαναγοραστεί και ακυρωθεί δεν πρέπει να υπολογίζονται.

Για σκοπούς Μητρώου θα πρέπει να επιλέγεται και συμπληρώνεται ΜΟΝΟ μία από τις πιο κάτω κατηγορίες:

  • Ποσοστό Μετοχών: Το φυσικό πρόσωπο κατέχει ή ελέγχει τελικά τη νομική οντότητα μέσω άμεσης ή έμμεσης ιδιοκτησίας ή έλεγχο του 25% συν 1 μετοχή.
  • Δικαιώματα Ψήφου: Το φυσικό πρόσωπο κατέχει ή ελέγχει τελικά τη νομική οντότητα μέσω άμεσης ή έμμεσης ιδιοκτησίας ή έλεγχο άνω του 25% στα δικαιώματα ψήφου.
  • Σημαντική επιρροή ατόμου ή έλεγχος με άλλα μέσα (το ποσοστό άμεσης ή έμμεσης ιδιοκτησίας συμπληρώνεται μόνο εφόσον εφαρμόζεται):Σε περίπτωση που κανένας μέτοχος δεν κατέχει έμμεσα ή άμεσα πάνω από το 25% των μετοχών, η εταιρεία πρέπει να αποφασίσει ποια φυσικά πρόσωπα ελέγχουν την εταιρεία, εφόσον η έννοια «έλεγχος» περιλαμβάνει και οποιονδήποτε έχει επαρκές ποσοστό ελέγχου με οποιοδήποτε άλλο μέσο στην εταιρεία. Τέτοια μέσα δυνατό να περιλαμβάνουν συμφωνία με τους ιδιοκτήτες ή τη διοίκηση του νομικού προσώπου ή λόγω άλλων στενών δεσμών και επιρροής, με το νομικό πρόσωπο.

Για περισσότερες πληροφορίες συστήνεται όπως ανατρέξετε στο εγχειρίδιο.

Η ηλεκτρονική έρευνα στο μητρώο ΠΔ θα είναι διάθεσιμη μόνο για τις Αρμόδιες και Εποπτικές Αρχές καθώς και τις Υπόχρεες οντότητες. Η η-πρόσβαση των υπόχρεων οντοτήτων στα στοιχεία ΠΔ, θα γίνεται κατόπιν αποδοχής του η-αιτήματος από λειτουργούς του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών με την καταβολή τέλους €3.50 ανά νομική οντότητα. Για περαιτέρω πληροφορίες πατήστε εδώ.

Τονίζεται ότι ο Έφορος Εταιρειών δεν μπορεί να παράσχει νομική συμβουλή και συνεπώς, σε περίπτωση που απαιτείται, συστήνεται η εξασφάλιση νομικής συμβουλής για την καταχώριση των στοιχείων στο μητρώο ΠΔ.

Για οποιεσδήποτε απορίες/τεχνικές δυσκολίες μπορείτε να αποταθείτε στην η-διεύθυνση Ubos@meci.gov.cy. Για περαιτέρω πληροφορίες αναφορικά με το μητρώο ΠΔ, παρακαλώ δείτε το εγχειρίδιο και τις συνήθεις ερωτήσεις

go to top