ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Εγγραφείτε Δεν είστε εγγεγραμμένος χρήστης;
Συνδεθείτε Είστε εγγεγραμμένος χρήστης;
Βρείτε τα πάντα σχετικά με επιχειρηματικές οντότητες γρήγορα, εύκολα και αποτελεσματικά!
Department of Registrar of Companies and Intellectual Property
Εναρκτήριες και Συναφείς Υποχρεώσεις icon

Εναρκτήριες και Συναφείς Υποχρεώσεις

Μέλη και Μετοχικό κεφάλαιο

Η ευθύνη των μελών της εταιρείας εξαρτάται από τον τύπο της εταιρείας που θα επιλεγεί. Η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης με μετοχές είναι η πιο συνηθισμένη μορφή εταιρείας και μπορεί να είναι δημόσια ή ιδιωτική εταιρεία. Μία ιδιωτική εταιρεία περιορισμένης ευθύνης πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα (1) μέλος και δεν μπορεί να έχει περισσότερους από πενήντα (50).  Μία δημόσια εταιρεία πρέπει να έχει τουλάχιστον επτά (7) μέλη. 

Σε περίπτωση εταιρείας επενδύσεων μεταβλητού κεφαλαίου (ΕΕΜΚ), η ιδιωτική εταιρεία μπορεί να έχει από ένα (1) μέλος μέχρι πενήντα (50) μέλη, ενώ σε περίπτωση δημόσιας εταιρείας πρέπει να έχει τουλάχιστον ένα (1) μέλος.

Σε περίπτωση εταιρείας που έχει μετοχικό κεφάλαιο, το ιδρυτικό έγγραφο της εταιρείας πρέπει να αναφέρει το ποσό του ονομαστικού κεφαλαίου με το οποίο η εταιρεία προτίθεται να εγγραφεί.  Το ονομαστικό κεφάλαιο μπορεί να αποτελείται από εκδομένο και μη εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο.  Το εκδομένο μετοχικό κεφάλαιο αντιστοιχεί στο ποσό του ονομαστικού κεφαλαίου που η εταιρεία έχει εκδώσει στους μετόχους ενώ το μη εκδομένο αντιστοιχεί στο ποσό του ονομαστικού κεφαλαίου που δεν έχει ακόμα εκδοθεί. 

Για τις ιδιωτικές εταιρείες δεν υπάρχει ελάχιστο απαιτούμενο όριο για το μετοχικό κεφάλαιο, ενώ το κατώτερο ονομαστικό και εκδοθέν κεφάλαιο δημόσιας εταιρείας, το οποίο προσφέρθηκε για εγγραφή, είναι  εικοσιπέντε χιλιάδες εξακόσια είκοσι εννέα ευρώ (€25.629). 

Στην περίπτωση της ΕΕΜΚ, το ιδρυτικό έγγραφο της προβλέπει, κατ’ ελάχιστον σχετικά με το μετοχικό της κεφάλαιο, τα ακόλουθα:

  1. ότι το εκδοθέν κεφάλαιο της ΕΕΜΚ είναι ίσο προς την εκάστοτε καθαρή αξία του ενεργητικού της, μετά την αφαίρεση των υποχρεώσεων της∙ 
  2. ότι το μετοχικό κεφάλαιο της ΕΕΜΚ διαιρείται σε αριθμό μετοχών χωρίς να αποδίδεται σε αυτές ονομαστική αξία, αφού η αξία τους είναι μεταβλητή∙ 
  3. ότι οι μετοχές της ΕΕΜΚ εξαγοράζονται από αυτήν, κατ’ αίτηση των μετόχων της, άμεσα ή έμμεσα, από στοιχεία του ενεργητικού της.

Το ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο εξαρτάται από το είδος της ΕΕΜΚ, ως ακολούθως:

Είδος εταιρείας επενδύσεων μεταβλητού κεφαλαίου (EEMK) Ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο

Οργανισμός Συλλογικών Επενδύσεων σε Κινητές Αξίες ("ΟΣΕΚΑ")

(α) Εσωτερικά διαχειριζόμενη ΕΕΜΚ - 300.000 ευρώ για κάθε επενδυτικό τμήμα. 
(β) Εξωτερικά διαχειριζόμενη ΕΕΜΚ - 200.000 ευρώ για κάθε επενδυτικό τμήμα.

Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων της Δημοκρατίας ("ΟΕΕ")

Εσωτερικά διαχειριζόμενη ΕΕΜΚ - 125.000 ευρώ για κάθε επενδυτικό τμήμα. 

Οργανισμός Εναλλακτικών Επενδύσεων με Περιορισμένο Αριθμό Προσώπων ("ΟΕΕΠΑΠ")

Εσωτερικά διαχειριζόμενη ΕΕΜΚ - 50.000 ευρώ για κάθε επενδυτικό τμήμα.

Καταχωρισμένοι Οργανισμοί Εναλλακτικών Επενδύσεων (ΚΟΕΕ) 

 

Δεν προνοείται ελάχιστο αρχικό κεφάλαιο 

Τα στοιχεία του μετοχικού κεφαλαίου και οι πρώτοι μέτοχοι εταιρείας κοινοποιούνται στον Έφορο Εταιρειών με το ιδρυτικό έγγραφο.  Μεταγενέστερα της εγγραφής εταιρείας, εξαιρουμένων των ΕΕΜΚ, οποιεσδήποτε αλλαγές που αφορούν στους μετόχους ιδιωτικής εταιρείας κοινοποιούνται με το έντυπο ΗΕ57, ενώ παράλληλα αλλαγές που αφορούν στο μετοχικό κεφάλαιο κοινοποιούνται αναλόγως της περίπτωσης με π.χ. με τα έντυπα ΗΕ12, ΗΕ14, ΗΕ16. Για περαιτέρω πληροφορίες, επισκεφθείτε την σελίδα Επικαιροποίηση μετοχικού κεφαλαίου & μελών.

 

Τελευταίες Ανακοινώσεις

go to top