CLOSE
Loading...
Sign Up Not yet registered?
Sign In Are you a registered user?
Find everything about business entities, fast, easy and smart!
Department of Registrar of Companies and Intellectual Property
Home  /  Knowledgebase  /  News

News

Μητρώο Πραγματικών Δικαιούχων εταιρικών και άλλων νομικών οντοτήτων

Το άρθρο 30 της 4ης Ευρωπαϊκής Οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 σχετικά µε την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας απαιτεί όπως τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ενσωματώσουν διατάξεις στον εθνικό τους νόμο που αφορούν πληροφορίες για τον πραγματικό δικαιούχο των εταιρικών και άλλων νομικών οντοτήτων.

Με βάση την 4η Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ) 2015/849, άρθρο 3(6) ως «πραγματικός δικαιούχος» ορίζεται κάθε φυσικό πρόσωπο ή πρόσωπα, τα οποία τελικά κατέχουν ή ελέγχουν τον πελάτη και/ή το ή τα φυσικά πρόσωπα για λογαριασμό των οποίων διεξάγεται συναλλαγή ή δραστηριότητα και περιλαμβάνει τουλάχιστον:

α) όσον αφορά τις εταιρείες: 

ί. το φυσικό πρόσωπο ή πρόσωπα, τα οποία τελικά έχουν στην κυριότητά τους ή ελέγχουν νομική οντότητα, έχοντας κυριότητα αμέσως ή εμμέσως σε επαρκές ποσοστό των μετοχών ή των δικαιωμάτων ψήφου ή ιδιοκτησιακού δικαιώματος της εν λόγω οντότητας, μεταξύ άλλων μέσω μετοχών στον κομιστή, ή μέσω ελέγχου με άλλα μέσα, εκτός από εισηγμένη εταιρεία σε ρυθμιζόμενη αγορά η οποία υπόκειται σε απαιτήσεις γνωστοποίησης κατά την ενωσιακή νομοθεσία ή υπόκειται σε ισοδύναμα διεθνή πρότυπα τα οποία εξασφαλίζουν επαρκή διαφάνεια των πληροφοριών σχετικά με τον πραγματικό δικαιούχο.

Συμμετοχή 25 % συν μια μετοχή ή ιδιοκτησιακό δικαίωμα άνω του 25 % στον πελάτη που κατέχεται από φυσικό πρόσωπο αποτελεί ένδειξη άμεσης ιδιοκτησίας. Συμμετοχή 25 % συν μια μετοχή ή ιδιοκτησιακό δικαίωμα άνω του 25 % στον πελάτη που κατέχεται από εταιρεία, η οποία βρίσκεται υπό τον έλεγχο φυσικού προσώπου ή προσώπων ή από πολλές εταιρείες, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο του ίδιου φυσικού προσώπου ή προσώπων, αποτελεί ένδειξη έμμεσης ιδιοκτησίας. Αυτό ισχύει με την επιφύλαξη του δικαιώματος των κρατών μελών να αποφασίζουν ότι ένα μικρότερο ποσοστό μπορεί να αποτελεί ένδειξη ιδιοκτησίας ή ελέγχου. Ο έλεγχος με άλλα μέσα μπορεί να εξακριβωθεί, μεταξύ άλλων, με βάση τα κριτήρια του άρθρου 22 παράγραφοι 1 ως 5 της οδηγίας 2013/34/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου (3),

ii.  εάν, αφού εξαντληθούν όλα τα δυνατά μέσα και υπό τον όρο ότι δεν υπάρχουν βάσιμες υποψίες, δεν προσδιοριστεί πρόσωπο βάσει του σημείου i., ή εάν υπάρχει αμφιβολία ότι το ή τα πρόσωπα που προσδιορίστηκαν είναι ο ή οι πραγματικοί δικαιούχοι, το ή τα φυσικά πρόσωπα που κατέχουν θέση ή θέσεις ανώτατων διοικητικών στελεχών· οι υπόχρεες οντότητες τηρούν αρχεία των δράσεων που αναλήφθηκαν προκειμένου να προσδιοριστεί ο πραγματικός δικαιούχος βάσει του σημείου i) και του παρόντος σημείου·

Η τροποποίηση της Νομοθεσίας για την Παρεμπόδιση και Καταπολέμηση της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμος του 2007 (Ν.188(Ι)/2007) προέκυψε από την Οδηγία (ΕΕ)2015/849 του 2015. Η νομοθεσία ψηφίστηκε τον Απρίλιο του 2018 (Τροποποιητικός) Νόμος του 2018 (Ν.13(Ι)/2018) και περιλαμβάνει νέα διάταξη (άρθρο 61 Α του Ν. 188(Ι)/2007) για τον καταρτισμό και τήρηση μητρώου πραγματικών δικαιούχων των εταιρικών και άλλων νομικών οντοτήτων. Ακολουθεί η 5η Ευρωπαϊκή Οδηγία (ΕΕ) 2018/843 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου για την τροποποίηση της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 σχετικά με την πρόληψη της χρησιμοποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος για τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες ή για τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας, και για την τροποποίηση των οδηγιών 2009/138/ΕΚ και 2013/36/ΕΕ. Δεδομένης της ανάγκης να εφαρμοστούν επειγόντως μέτρα που λαμβάνονται με σκοπό την ενίσχυση του καθεστώτος της Ένωσης που έχει καθιερωθεί για την πρόληψη της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και έχοντας υπόψη τις δεσμεύσεις που έχουν αναληφθεί από τα κράτη μέλη για τη γρήγορη μεταφορά της οδηγίας (ΕΕ) 2015/849 στο εθνικό δίκαιο, οι τροποποιήσεις στην οδηγία (ΕΕ) 2015/849 θα πρέπει να μεταφερθούν στο εθνικό δίκαιο έως τις 10 Ιανουαρίου 2020. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να συγκροτήσουν μητρώα πραγματικών δικαιούχων για εταιρικές και άλλες νομικές οντότητες έως τις 10 Ιανουαρίου 2020. Τα κεντρικά μητρώα θα πρέπει να διασυνδέονται μέσω της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Πλατφόρμας έως τις 10 Μαρτίου 2021(BRIS).

Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη θα προβεί στην δημιουργία και διατήρηση του μητρώου εταιρικών και άλλων νομικών οντοτήτων. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια σχεδιάζεται η τροποποίηση του Περί Εταιρειών Νόμου για να συμπεριληφθεί σχετική πρόνοια για το μητρώο εταιρικών και άλλων νομικών οντοτήτων καθώς και ο καταρτισμός σχετικών κανονισμών σε συνεργασία με τα υπόλοιπα ενδιαφερόμενα μέρη. Παράλληλα το Τμήμα προβαίνει και στις δέουσες ενέργειες όσον αφορά το μηχανογραφικό του σύστημα.

Πληροφορίες για τις Ευρωπαϊκές Οδηγίες και τον περί της Παρεμπόδισης και Καταπολέμησης της Νομιμοποίησης Εσόδων από Παράνομες Δραστηριότητες Νόμος του 2007 (Ν. 188(I)/2007)-Κείμενο Ενοποιημένου Νόμου, μπορείτε να βρείτε στις ακόλουθες ιστοσελίδες:

Περισσότερες πληροφορίες θα δοθούν σε μελλοντικές ανακοινώσεις του Τμήματος Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη.

 

go to top